miercuri, 19 august 2015

The Insider (1999)

Regia Michael Mann, cu Al Pacino și Russell Crowe
7 nominalizări la Oscar

Eroii vremurilor noastre nu pornesc la luptă în armuri strălucitoare împotriva unor dușmani fabuloși, remarcându-se prin vitejie și întorcându-se victorioși. Eroii vremurilor noastre sunt oameni obișnuiți care reușesc să-și învingă frica și îndoiala, își riscă liniștea și viitorul familiei lor pentru principii, pentru adevăr, pentru a nu-și păta mâinile cu sânge: spre exemplu un chimist din laboratorul unei mari companii de tabac care nu este de acord să pună viața fumătorilor în pericol doar de dragul profitului. Un singur om împotriva unui imperiu de miliarde de dolari.
Cine n-a văzut încă ”The Insider” trebuie neapărat să-l vadă. Bazat pe un fapt real, cu un Al Pacino de-a dreptul genial și un Russell Crowe la înălțime, filmul tratează povestea lui Jeffrey Wigand, un whistleblower din industria tutunului și a jurnalistului Lowell Bergman de la ”60 Minutes” de la CBS. Un film de excepție despre jurnalismul adevărat, despre cuvântul dat și respectat, despre integritate profesională. Jurnalistul Lowell Bergman reușește să-l convingă pe Jeffrey Wigand să dea un interviu la emisiunea lui prin care să spună Americii și lumii întregi că în țigări se introduc substanțe cancerigene, menite să inducă dependența, deși are un contract de confidențialiate. Acest lucru dă startul unui întreg război psihologic între el și companie, în care totul pare să se prăbușească în jurul lui, în care are momente de slăbiciune, în care nu mai are încredere în nimeni, nici măcar în singurul său aliat, Bergman. Extraordinar este că atunci când CBS, în urma presiunilor din partea companiei de tutun, hotărăște să nu difuzeze decât o parte din înterviu, punându-l pe Wigand într-o situație ingrată, Bergman se transformă el însuși într-un wistleblower pârându-și propriul post presei scrise, forțându-le astfel mâna.

Pe lângă povestea bine spusă, filmul are o coloană sonoră care nu-i lasă indiferenți pe cei care îl vizionează, mai ales vocea Lisei Gerrard sau piesa inconfundabilă ”Rites” a lui Jan Garbarek.

Dr. Jeffrey Wigand, Russell Crowe, Al Pacino, Lowell Bergman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu