miercuri, 16 martie 2016

David Grossman - scrisul ca terapie pentru durerea pierderii fiului său în conflictul israelo-palestinian

În anul 2006, în timp ce participa la o acțiune împotriva grupării Hezbollah, Uri, fiul lui David Grossman, a fost ucis. Pe atunci, scriitorul lucra de ceva ani la profeticul său roman, ”Până la capătul pământului” 2012. A reușit să-l ducă la capăt doar datorită obișnuinței și disciplinei de a scrie, întrucât durerea pierderii fiului a făcut ca totul să pară fără nici un scop, inutil, chiar și scrisul. Întoarcerea la literatură a fost ca o întoarcere la viață. Simplul fapt de a se așeza în camera unde lucra și de a inventa personaje și povești, a făcut ca viața să-și reintre în drepturi. Și-a dat seama de puterea vindecătoare a scrisului asupra lui și chiar s-a întrebat atunci cum reușesc ceilalți oameni să supraviețuiască unei asemenea dureri fără să scrie. Mai ales că, atunci când pierde pe cineva drag, omul încearcă să înțeleagă semnificația morții și se lovește de un zid rece și de nepătruns. În acele momente, omul nu poate face decât un pas minuscul, acela către artă, deși, până la urmă, nici arta nu înseamnă mai nimic, ea nu poate să schimbe faptele, dar ea este singura libertate.

Ceea ce i se pare și mai trist lui David Grossman este că, în Orientul Mijlociu, toate aceste morți și de o parte și de alta a baricadei, nu folosesc la nimic. Aici, fiecare are un doliu de purtat. Iar în Israel, în lumea arabă, la palestinieni, șansele de pace sunt din ce în ce mai mici, situația fiind de-a dreptul stranie. Israelienii și palestinienii nu mai cred în ceea ce se cheamă pace. Totul este paralizat și toată lumea este convinsă că războiul este singura opțiune. Este ca și cum, printr-o voință divină, toți cei din Orientul Mijlociu s-au născut pentru a ucide sau pentru a fi uciși. În Israel nimeni nu mai pronunță cuvântul ”Pace”, iar cei câțiva care îl mai pronunță sunt priviți ca pe niște lunatici.

Scriitorul și-a pregătit de mai bine de doi ani adăpostul pentru situația în care Israelul este atacat, dacă Statele Unite se implică în Siria. Afirmă că aici situația este și mai complicată: e clar pentru toată lumea că președintele Assad nu mai poate rămâne la putere pentru ceea ce i-a făcut propriului popor, dar, în momentul când acesta va cădea, Siria va încăpea pe mâinile facțiunilor rivale - șiiții, alauiții, kurzii și probabil în mâinile celor de la Al-Qaida. Toate aceste facțiuni vor război și fiecare în parte vrea să atace Israelul. Situația explozivă din Siria este ca o mană cerească pentru politicienii de dreapta din Israel care se folosesc de acest lucru pentru a le arăta israelienilor cât de brutale ar fi cu ei aceste facțiuni, dacă ar avea ocazia, având în vedere cât de cruzi sunt cu proprii concetățeni. De aceea David Grossman crede că este vital pentru Israel să aibă o armată foarte puternică dar, în același timp, să se facă totul pentru menținerea păcii în zonă.
David Grossman

Un comentariu: