joi, 3 martie 2016

Unde își crează scriitorii romanele (3): Paul Auster, J.M. Coetzee, Arturo Perez-Reverte, Elfriede Jelinek și Bret Easton Ellis

Paul Auster în locuința sa
Paul Auster scrie cu tocul sau cu stiloul pentru că îi place cum curge cerneala pe hârtie și i se pare că dintr-un stilou cuvintele ies mai ușor. Întotdeauna scrie pe carnete Clairefontaine sau la vechea lui mașină de scris și asta nu din vreo nostalgie sentimentală ci doar pentru că îi este lui convenabilă. Nu a simțit niciodată nevoia de a scrie la computer. Scrie lent, abia dacă umple o pagină sau două pe zi, atunci când scrie trei părându-i-se de-a dreptul miraculos.

J. M. Coetzee își are biroul instalat la al doilea etaj al casei. Este orientat către vest și este suspendat peste o vale cu pietre peste care pini înalți își aruncă umbrele. Scrie la o masă în fața unui perete gol, iar în spatele lui se află etajere cu cărți. La dreapta lui are biroul pe care îl folosea pe vremea când era școlar, în sertarele căruia își aranjează hârtia de scris.

Arturo Perez-Reverte scrie înconjurat de cărțile sale și aceste sunt multe: 30 de mii. Este ca într-o peșteră, locul fiind foarte tăcut. Lucrează la calculator, având pe lângă el enciclopediile și dicționarele de care are nevoie pentru cărțile pe care vrea să le scrie, de la opt dimineața până la patru după-amiaza, ca și cum ar merge la serviciu. După aceea face corectura la mână folosindu-se de stiloul său marca Montblanc. Singurii săi companioni sunt o sabie de cuirasarier din vremea lui Napoleon și un kalașnikov pe care l-a cumpărat în timpul ultimului său reportaj de război.

Elfriede Jelinek, când se află în casa din Viena, scrie într-o cameră mică care dă în propria grădină, iar undeva în depărtare se vede un munte verde și împădurit. Rar merge și la apartamentul ei din Munchen unde lucrează în cea mai mare cameră a locuinței. Acesta este situat însă în partea cea mai zgomotoasă a orașului, ceea ce face lucrul destul de dificil de realizat.

Bret Easton Ellis (”American Psycho”, ”The Rules of Attraction”) lucrează într-un birou, la el acasă, într-o cameră cu vedere asupra orașului Los Angeles. Locul este destul de lipsit de obiecte întrucât simte nevoia ca totul să fie în ordine și curat: nu are tablouri sau postere pe pereți. Are într-o parte o bibliotecă mică și un ecran de televizor fixat pe CNN, dar pe care nu-l prea deschide. Mai are un birou pe care își ține cele două computere, precum și notele și manuscrisele la care luccrează. De pe locul său vede cerul iar fereastra este mai mereu deschisă.

 Arturo Perez-Reverte

Bret Easton Ellis

 Elfriede Jelinek
 Elfriede Jelinek în locuința ei din Viena
 J. M. Coetzee scriind
Paul Auster în casa lui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu