joi, 12 mai 2016

Top 15 al celor mai bune melodii de pe coloanele sonore ale filmelor

Menirea unei coloane sonore este, în primul rând, să ”ajute” povestea de pe ecran, să sublinieze ceea ce trebuie subliniat, să sporească dramatismul sau să fie discretă și subtilă, atunci când situația o cere. Există filme a căror coloane sonore nu spun nimic și există filme a căror coloane sonore par să spună totul. Acestea din urmă îi rămân cinefilului undeva într-un colț al minții sau al inimii și după ce filmul este de mult uitat. Iată un top al unor astfel de melodii:
15. Sheryl Crow - Begin the Beguine, de pe coloana sonoră a filmului De-Lovely (2004)
Cântecul acesta este de fapt unul foarte vechi, muzica și versurile fiind compuse în 1935 de către foarte apreciatul la vremea lui Cole Porter, cel care face și subiectul acestui film biografic a cărei coloană sonoră este formată în totalitate de creațiile lui reinterpretate. Este și cazul lui Begin the Beguine cântat, tulburător și impecabil de Sheryl Crow. Filmul, cu un rating pe IMDb de 6,6/10, îi are ca protagoniști pe Kevin Kline și Ashley Judd, selecția lui de piese muzicale primind tot felui de premii și s-a constituit într-un album separat pe piață.
14. James Last - The Lonely Shepherd, de pe coloana sonoră a filmului Kill Bill: Vol 1 (2003)
Toată lumea știe de acest film al lui Tarantino în care o mireasă se trezește după patru ani de comă și se răzbună pe toți cei care i-au făcut rău. La fel, toată lumea cunoaște această creație a lui James Last pe care a compus-o special pentru Gheorghe Zamfir și naiul lui. Dincolo de film, piesa are o viață proprie, ea fiind cântată de Zamfir mai în toate concertele, de-a lungul și de-a latul acestui pământ. Filmul o are în rolul miresei mânată de răzbunare pe Uma Thurman și un rating bun pe IMDb de 8,1/10 puncte. O piesă cutremurătoare de reținut și de ascultat!
13. A.R. Rahman - Mausam & Escape, de pe coloana sonoră a filmului Slumdog Millionaire (2008)
Un film indian care a rupt gura târgului, câștigând cam tot ce se putea câștiga în materie de premii, cum ar fi nu mai puțin de 8 premii Oscar, între care și pentru cel mai bun cântec original - Jai Ho. Și așa cum îi stă bine unui film indian, muzica este la loc de cinste. În topul acesta nu se găsește însă Jai Ho, ci o altă bucată muzicală, în întregime instrumentală: Mausam & Escape, care merită toată atenția. Dramatismul poveștii de viață a personajului principal, în care soarta joacă un rol esențial, este foarte bine pus în evidență de această coloană sonoră, o dovadă de măiestrie a indianului A.R. Rahman. Ratingul acordat filmului pe site-ul IMDb este de 8,0/10.
12. Mike Oldfield - Tubular Bells, de pe coloana sonoră a filmului The Exorcist (1973)
N-o să vorbesc prea mult despre film,  voi spune despre el doar că este un horror despre care a auzit toată lumea, câștigător a 2 premii Oscar și 4 Globuri de Aur și având un rating pe IMDb destul de bun: 8,0/10. O să mă refer mai degrabă la Tubular Bells care este cea mai cunoscută creație a lui Mike Oldfield, un compozitor englez de muzică electronică, ambientală, new age, world, folk și progressive rock. Albumul este mult mai amplu, în coloana sonoră fiind prezentă doar partea lui de deschidere. Cert este că după lansarea filmului, Tubular Bells a devenit un mare hit, aducându-i compozitorului recunoașterea binemeritată.
11. Low - Half Light, de pe coloana sonoră a filmului The Mothman Prophecies (2002)
De fapt piesa este compusă și interpretată de Alan Sparhawk și Mimi Parker, doi dintre cei trei membri ai trio-ului indie rock Low, alături de cel care cunoscut sub numele de tomandandy, un producător de muzică de film, deci e ca și cum ar fi o creație Low. Filmul, cotat de IMDb cu 6,5/10, este poate cel mai bun al genului horror/mistery/thriller pe care l-am văzut vreodată, mai ales că se bazează pe fapte reale (o recenzie mai amănunțită poate fi găsită aici), el reușind să provoace celui care se lasă dus de poveste adevărate frisoane pe șira spinării. Pe lângă asta, piesa Half Light care închide filmul, te mai păstrează un pic în lumea aceea a supranaturalului.
10. Muse - The 2nd Law: Isolated System, de pe coloana sonoră a filmului World War Z (2013)
Piesa este mai mult decât prezentă pe durata filmului, fiind compoziția lui Matthew Bellamy, vocalistul mult apreciatei și premiatei trupe de rock alternative Muse. În cazul de față însă, vocea atât de recognoscibilă a lui Bellamy nu se aude deloc, bucata muzicală fiind în întregime instrumentală. Filmul, o combinație de thriller, horror și SF, în care lumea este cotropită de zombi, este regizat de Marc Forster iar rolul principal este interpretat de Brad Pitt. Pe IMDb are un rating de 7,0/10.
9. Natacha Atlas - Light of Life, de pe coloana sonoră a filmului Kingdom of Heaven (2005)
Un film istoric, de război, a cărei acțiune se petrece pe vremea cruciadelor, cu Orlando Bloom în rolul principal, acela al lui Balian of Ibelin care, prin calitățile sale de om și prin vitejie, reușește să salveze locuitorii Ierusalimului de la moarte, la cucerirea orașului de către armata lui Saladin. Regizat de Ridley Scott, filmul beneficiază și de o coloană sonoră excepțională, două dintre piesele sale găsindu-și locul în acest top: Light of Life, compusă în totalitate de Natasha Atlas și To Jerusalem.
8. Harry Gregson-Williams - To Jerusalem, de pe coloana sonoră a filmului Kingdom of Heaven (2005)
O piesă extrem de scurtă, dar ale cărei acorduri se aud mai mereu pe parcursul filmului.
7. Vangelis - Opening Theme, de pe coloana sonoră a filmului 1492: Conquest of Paradise (1992)
1492: Conquest of Paradise (1992), un film catalogat, oarecum pe nedrept pe IMDb, cu un rating de doar 6.5/10. Regizat de Ridley Scott și avându-l în rolul lui Cristofor Columb pe Gerard Depardieu, filmul are o coloană sonoră care nu are cum să nu îți rămână în memorie, semnată de nimeni altul decât Vangelis - un veteran al muzicii electronice, de film, precum și al muzicii de jazz, progressive sau pop rock. Pentru coloana sonoră a acestui film a fost nominalizat la Globurile de Aur.
6. Vangelis - Tales of the Future, de pe coloana sonoră a filmului Blade Runner (1982)
5. Vangelis - Rachel's Song, de pe coloana sonoră a filmului Blade Runner (1982)
Coloana sonoră a filmului a fost nominalizată atât la Globurile de Aur cât și la Premiile BAFTA, fiind o ilustrare a geniului componistic al lui Vangelis, care reușește să facă din acest thriller SF unul memorabil. Trebuie spus că din cauza unor neînțelegeri între compozitor și studiourile de filmare a făcut ca unele piese de-ale lui, deși create special să îmbrace povestea, să fie înlocuite cu ale altor compozitori. Abia peste 12 ani, după ce Vangelis și-a rezolvat problemele cu studiourile, a putut să scoată pe piață și piesele omise. Filmul s-a dovedit a fi și premonitoriu, imaginea aceea a chinezoaicei frumoase care zâmbea dintr-o reclamă urbană, abia zărindu-se din ceața densă, poluantă a unui Los Angeles apocaliptic din viitor, nu a putut să nu fie comparată cu realitatea Beijing-ului de astăzi. Avându-i în rolurile principale pe Harrison Ford și Sean Young, filmul are un rating de 8,2/10 pe IMDb, un rating bine meritat.
4. Ramin Djawadi - Main Theme, de pe coloana sonoră a serialului Game of Thrones
Cine nu a văzut sau nu a auzit de Game of Thrones, mai mult ca sigur că nu trăiește pe această planetă. Dar, dincolo de povestea plină de intrigi care te țin cu sufletul la gură, un mare plus este și bucata muzicală de deschidere, o compoziție de-a dreptul genială de-a lui Ramin Djawadi în care locul principal este ocupat de violoncel. Cine va căuta și va asculta piesa întreagă, căci trebuie precizat că în serial nu se aude decât prima jumătate a ei, va descoperi adevărata și completa ei frumusețe. Serialul acesta fantasy, care este în derulare încă din 2011, are un rating de-a dreptul fabulos pe IMDb, aproape de maximum: 9,5/10.
3. Lisa Gerrard - Now We Are Free, de pe coloana sonoră a filmului Gladiator (2000)
Coloana sonoră, semnată de Hans Zimmer, a câștigat un Glob de Aur, piesa Now We Are Free, interpretată atât de sfâșietor de Lisa Gerrard (membră a duo-ului Dead Can Dance), rămânând undeva în mintea spectatorului. Filmul, regizat de Ridley Scott, este povestea unui fost comandant militar de pe vremea împăratului Marc Aureliu care ajunge sclav, apoi gladiator. Filmul îi are în rolurile principale pe Russell Crowe și Joaquin Phoenix, având un rating foarte bun pe IMDb, de 8,5/10.
2. Jan Garbarek - Rites, de pe coloana sonoră a filmului The Insider (1999)   
Jan Garbarek este atât compozitorul cât și interpretul acestei melodii de excepție, iar filmul este unul pe care orice cinefil trebuie să-l vadă la un moment dat. (Vezi recenzia filmului aici) Filmul, cu Russell Crowe și Al Pacino în rolurile principale, este o adevărată lecție de jurnalism și a avut șapte nominalizări la premiile Oscar, fiind cotat de IMBd cu 7.9/10 puncte.
1. Vangelis - Conquest of Paradise, de pe coloana sonoră a filmului 1492: Conquest of Paradise (1992)
Pe locul 1 nu putea fi decât Vangelis, un artist cu nu mai puțin de patru compoziții în acest top, pentru simplul motiv că toate cele patru sunt prea bune pentru a fi lăsate pe dinafară. Piesa, o adevărată capodoperă, se află pe coloana sonoră a aceluiași 1492: Conquest of Paradise (1992). Muzica lui Vangelis de pe acest film s-a vândut ca album distinct, având un succes uriaș printre iubitorii de gen.

Concluzii
Acesta este un top personal al melodiilor care mi-au atras atenția ori de câte ori am văzut câte un film. Întotdeauna sunt parcă mai atentă la coloana sonoră decât la poveste. Știu că topul este plin de piese din zona electronicului, ori din zona new age, world sau ambiental, dar cam astea sunt genurile pe care le ascult. Dacă cineva are vreo propunere, abia aștept să o aud, eu fiind mereu în căutare de muzică bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu