duminică, 2 aprilie 2017

”Graalul măsluit”, de D.L. Wilson (Jurnal de lectură)

Editura Nemira 2007
Titlu original: ”The Unholy Grail” 2006
O poveste țesută în jurul unei teorii care, de altfel nu este nici măcar nouă, aceea a posibilității ca Isus să fi avut urmași. Urmași care, de mai bine de două mii de ani, trăind discret, împrăștiați prin lume, au grijă să nu-și deconspire sângele care le curge prin vene, căci asta nu numai că n-ar face deloc fericită Biserica Catolică, ba chiar ar spulbera întreg creștinismul.
Au existat mulți care au afirmat și au încercat să demonstreze fie că Isus ar mai fi avut și alți frați, fie că Maria Magdalena i-ar fi fost soție și că i-ar fi născut copii, că n-ar fi murit pe cruce ca mai apoi să fi înviat, că toate aceste secrete, ar fi cunoscute doar de câțiva dintre cei aleși, păzite cu sfințenie cu prețul vieții și transmise mai departe din generație în generație fie prin viu grai, fie prin intermediul mesajelor criptate, ascunse în arhitectura bisericilor, în manuscrise străvechi sau în tablourile cu teme biblice. Toate aceste versiuni alternative celei oficial recunoscute de biserică nu au putut fi dovedite cu claritate. Dar așa cum inițiatorii acestor teorii eretice nu au dovezi că lucrurile s-au petrecut cum susțin ei, nici Biserica nu are dovezi că evenimentele au fost exact cum sunt relatate în Noul Testament.
Pe teoria descendenței își bazează și D.L. Wilson firul poveștii sale în ”Graalul măsluit”, reușind să construiască un roman plin de acțiune, cu nimic mai prejos decât ”Codul lui da Vinci” al lui Dan Brown, în care o profesoară de religie, care scrie o carte despre Isus și un preot-profesor iezuit sunt implicați într-o încrengătură de întâmplări periculoase, viața le este amenințată la tot pasul și aceasta pentru că par să se fi apropiat prea mult de un secret pentru care lumea, așa cum o știm, nu este încă pregătită să îl afle. Cadavrele unor preoți iezuiți, ce aparent n-au nici o legătură între ei, înafară de credință, par să confirme faptul că mai departe de atât nu le este îngăduit să meargă.
Romanul ne poartă din New York și New Orleans, prin fumoasa Vienă, până in regiunea Rennes-le-Château din Franța, locul unde abatele Saunière a descoperit un secret pentru care biserica a fost dispusă să-i plătească o avere fabuloasă pentru a-i cumpăra tăcerea. Evenimentele care au fascinat, la un moment dat, imaginația oamenilor precum descoperirea Giulgiului din Torino, moartea tânărului duce Rudolf de Habsburg și a amantei sale la Mayerling sau cele patru crime legate de  lucrarea ”Le Serpent Rouge” din  Franța anului 1967, lucrare ce făcea aluzie la o descendență de-a lungul secolelor, sunt prezentate ca având legătura cu încercările de a dezvălui adevăruri până acum necunoscute.

Povestea care, uneori te poate pune pe gânduri, este interesantă, se citește ușor, nu există nici un pasaj plictisitor. O lectură plăcută pentru amatorii genului și nu numai căci, până la urmă, cărțile nu fac rău nimănui...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu